Historia

Tingsryd-Gymnasterna som egen förening bildades den 16 april 1978,  men gymnastiken fanns även tidigare i Tingsryd som en sektion i TAIF. Sektionen startades av Barbro Johansson 1965. Som träningslokal fungerade då gamla gymnastiksalen i folkskolan.

1968 fick vi tillgång till Barracudahallen, som låg bredvid isbanan. I januari 1977 invigdes Tinghallen, och det innebar ett stort steg framåt för TGT. Vi kunde utöka vår verksamhet betydligt och även genomföra uppvisningar och shower på ”hemmaplan”.

Allteftersom utbudet på sportaktiviteter har ökat, har det också blivit större konkurrens om tiderna i Tinghallen, och idag har vi fått flytta nästan all vår dans- och aerobicverksamhet till Söderporthallen.

Att vi bröt oss ur TAIF 1978, hade till stor del ekonomiska orsaker. Det gick inte att få statliga eller kommunala bidrag som sektion, och vår växande verksamhet blev svårhanterlig utan en egen ekonomi. 1978 gjorde också gruppen Tingsrydsflickorna från TGT en treveckorsturné i svenskbygderna i USA tillsammans med en akrobatgrupp från Göteborg.  
På ”Svenskarnas Dag” i Minneapolis kom 30 000 åskådare.

Tingsrydsflickorna har också uppträtt flera gånger i Danmark, Tyskland och Italien.

Redan 1975 fick våra gymnaster uppträda för kung Carl XVI Gustaf vid hans besök i Tingsryd. Eftersom det blev en del strul med både väder och teknik, blev uppträdandet särskilt uppmärksammat, och kungen skickade ett speciellt tackbrev till oss.

Under många år var TGT det stora dragplåstret vid 6 juni-firandet på Tingsryds idrottsplats. Då framfördes ett blågult flaggnummer av 25 flickor till Karelia Suite av Jean Sibelius. In- och utmarsch skedde till Kungliga Kronobergs Regementes marsch.

På senare tid har TGT salonger blivit ett mycket populärt projekt. Där har våra aerobicgrupper och showdansare uppträtt tillsammans med inbjudna artister inför en ätande publik. Detta har varit mycket uppskattat av både deltagare och publik.